Ghapama – ormiańska, zapiekana dynia z ryżem i bakaliami

Dla niewielu dań na świecie stworzono specjalne piosenkę. Możliwe, że ormiańska Ghapama jest jedyna. Ghapama to dynia wypełniona ryżem, bakaliami i miodem. Tradycyjnie przygotowywana w okresie świątecznym, także na Nowy Rok oraz podczas weselnych biesiad. Zapiekana Ghapama symbolizuje słodkie i dostatnie życie. Gospodynie zabierają się za Ghapamę także jesienią, kiedy dyń nie brakuje. W języku ormiańskim ghapama oznacza dosłownie gotowanie pod przykryciem. W środku znajdziemy jabłka, suszone morele, daktyle, rodzynki, migdały, orzechy włoskie i wiele innych bakalii. Nie ma jednego, właściwego przepisu można dodać swoje ulubione suszone owoce i orzechy. W tradycyjnych przepisach występuje miód, czasem cukier, ale bez tych dodatków deser jest bardzo słodki dzięki suszonym owocom. Dynie pieczemy w całości, aż stanie się miękka i przesiąknie cudownym aromatem przypraw.

Ghapama

GHAPAMA, ORMIAŃSKA DYNIA – SKŁADNIKI:

  • 1 dynia, ważąca około 3 kg
  • 100-150 gramów ryżu basmati
  • 1 średnie jabłko
  • 100 gramów suszonych śliwek
  • 100 gramów rodzynek
  • 80 gramów migdałów
  • 50 gramów orzechów włoskich
  • 100 gramów suszonych moreli
  • kilka łyżek syropu klonowego/syropu z agawy lub innego dowolnego dosładzacza. Ja dodałam syropu z daktyli.
  • 2 płaskie łyżki cynamonu (koniecznie)
  • 1 płaska łyżeczka kardamonu (opcjonalnie)
  • mała szczypta soli
  • łyżka oleju roślinnego

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ryż płuczemy na sicie kilka razy. Zalewamy wodą, powinna całkowicie pokrywać ryż. Gotujemy, ale nie do miękkości, ryż powinien być trochę twardy.
  2. Dynię myjemy i na górze odkrawamy ogonek, tak by stanowił przykrywkę dyni.
  3. Przez wycięty otwór pozbawiamy dynię nasion i włókien.
  4. Orzechy i suszone owoce siekamy na niezbyt małe kawałki.
  5. Jabłko tniemy w kostkę.
  6. Owoce mieszamy z ugotowanym ryżem. Dodajemy słodki syrop (u mnie z daktyli) oraz olej. Dodajemy małą szczyptę soli, dla przełamania i podkreślenia słodyczy.
  7. Dodajemy cynamon i kardamon. Dokładnie mieszamy.
  8. Gotowym farszem ryżowo-bakaliowym nadziewamy naszą dynię i zakrywamy szczelnie dyniowym wieczkiem.
  9. Pieczemy w 180-200 stopniach około godziny. Dynia jest gotowa kiedy patyczkiem można ją z łatwością nakłuć. Powinna być miękka i brązowa.
  10. Kroimy i jemy ciepłą.

Ghapama

A na koniec piosenka poświęcona faszerowanej, ormiańskiej dyni. Mówiąca o bogactwie smaku i wspólnym świętowaniu. Śpiewana podczas wesel i innych hucznych uroczystości: