Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie

Wigilijny barszcz na zakwasie jest jedną z moich ulubionych zup. Jego piękny, szlachetny kolor, złożony smak i wyjątkowość sprawia, że jadłabym go przez całe święta i nie tylko. Dobry barszcz to dobry zakwas i buraki. Gotując tę wigilijną zupę nie można żałować buraków. Dodajmy ich tak dużo, by wystawały z garnka. Podobnie jest z zakwasem – spora ilość dobrej jakości buraków zapewni nam idealny kolor i pełny, przepyszny smak. 

wigilijny barszcz

Składniki:

  • 2 l wywaru warzywnego 
  • 1.5 kg buraków 
  • 0.5 l  zakwasu buraczanego (np. z TEGO przepisu) 
  • 3 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego 
  • 2 średnie cebule 
  • 3-4 ząbki czosnku 
  • 1 jabłko szara reneta 
  • 3-4 łyżki suszonego majeranku 
  • sok z jednej cytryny 
  • sól i pieprz 
wigilijny barszcz

Przygotowanie:

  1.  Buraki myję, obieram i tnę na mniejsze części. 
  2. Cebule opalam na gazie. 
  3. Buraki i cebulę wrzucam do wywaru warzywnego. Dodaję ziele angielskie, liść laurowy, jabłko i rozgnieciony nożem czosnek. Gotuję wszystko na dość małym ogniu do miękkości buraków. 
  4. Gdy buraki będą miękkie dolewam zakwas z buraków. Gotuję na dość małym ogniu. 
  5. Przecedzam barszcz.
  6. Rozcieram w dłoniach majeranek i dodaję go do czystego barszczu. 
  7. Doprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny (stopniowo – kwaśność barszczu zależy od zakwasu, trzeba więc próbować) .
  • do barszczu można dodać kilka suszonych śliwek lub suszonych grzybów dla wzbogacenia smaku 
  • buraki z zakwasu warto zostawić i zrobić z nich surówkę, bigos (przepis wkrótce) lub zjeść

Inne świąteczne przepisy na blogu: