Brzadowa – kaszubska zupa wigilijna

Gdy przyglądam się współczesnym stołom wigilijnym, które uginają się od potraw i obfitości, myślę jak to było kiedyś. Wiadomo, w zamożnych domach wieczerze mogły przypominać te dzisiejsze, jednak w większości świąteczne stoły były skromne. Wigilia była niewielką, postną kolacją, gdzie gospodynie wykorzystywały produkty natury. Kaszubski wigilijny stół również był taki i na próżno można by było szukać na nim aż dwunastu potraw. Zupa brzadowa (brzad oznacza suszone owoce), postny posiłek, suszone owoce z sadu. Niekiedy dodawano do niej suszone grzybki, starte kartofle, śmietanę lub kluseczki. Wersja z kluseczkami była również podawana z gotowanymi osobno. Kluski też były różnorodne: od lanych, do kładzionych, po kartoflane. Dziś zapraszam Was na tradycyjną, kaszubską zupę z kluseczkami. Do mojej zupy dodałam wędzone śliwki, które także występują w tym daniu. Wędzone śliwki są naszym dobrem narodowym i sama się dziwię, że można je dostać jedynie w okresie przedświątecznym. Oczywiście, zamiast wędzonych, można dodać zwykłe, suszone. Zupę podawano zabieloną, niekiedy z gotowanymi ziemniakami okraszonymi smażoną cebulą. Wersja z tłuczonymi ziemniakami jest moją ulubioną. Podobną zupę, ze świeżych wiśni jadam latem – zawsze z obowiązkowymi, gotowanymi ziemniakami.

Brzadowa, zupa wigilijna BRZADOWA, ZUPA WIGILIJNA – SKŁADNIKI:

  • 300 gramów wędzonych śliwek
  • 150 gramów wędzonych  gruszek
  • 150 gramów suszonych moreli
  • 100 gramów suszonych wiśni
  • 10 goździków
  • szczypta cynamonu
  • cukier do smaku (opcjonalnie)
  • 2 litry wody

Kluseczki:

  • 150 gramów mąki pszennej
  • około połowy szklanki przegotowanej, ciepłej wody
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

  1. Suszone owoce zalewamy zimną wodą. Moczymy je przez godzinę, można także zostawić na noc.
  2. Po upływie czasu dodajemy goździki i kroimy owoce na mniejsze części.
  3. Gotujemy na małym ogniu aż owoce zmiękną.
  4. Smakujemy zupę i jeżeli nie jest dostatecznie słodka, dosładzamy. Moja była na tyle słodka, że nie dodawałam już niczego.
  5. Do miski wsypujemy mąkę i sól. Dodajemy stopniowo wodę. Ciasto na kluseczki nie powinno się lepić do dłoni a konsystencją przypominać ciasto do pizzy.
  6. Ciasto rwiemy na małe kawałki i wrzucamy do zupy.
  7. Kluseczki gotują się ekspresowo.
  8. Zupę podajemy lekko schłodzoną z gotowanymi ziemniakami.

Brzadowa, zupa wigilijna

Inne przepisy wigilijne na blogu:

Świąteczne pierniki

Domowa przyprawa do piernika

Kulebiak staropolski z kapustą i grzybami

Zupa migdałowa wigilijna

Fasola ze śliwkami na wigilijną kolację