Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie
Wigilijny barszcz na zakwasie jest jedną z moich ulubionych zup. Jego piękny, szlachetny kolor, złożony smak i wyjątkowość sprawia, że jadłabym go przez całe święta i nie tylko. Dobry barszcz to dobry zakwas i buraki. Gotując tę wigilijną zupę nie można żałować buraków. Dodajmy ich tak dużo, by wystawały z garnka. Podobnie jest z zakwasem – spora ilość dobrej jakości buraków zapewni nam idealny kolor i pełny, przepyszny smak.
Składniki:
- 2 l wywaru warzywnego
- 1.5 kg buraków
- 0.5 l zakwasu buraczanego (np. z TEGO przepisu)
- 3 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- 2 średnie cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 jabłko szara reneta
- 3-4 łyżki suszonego majeranku
- sok z jednej cytryny
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Buraki myję, obieram i tnę na mniejsze części.
- Cebule opalam na gazie.
- Buraki i cebulę wrzucam do wywaru warzywnego. Dodaję ziele angielskie, liść laurowy, jabłko i rozgnieciony nożem czosnek. Gotuję wszystko na dość małym ogniu do miękkości buraków.
- Gdy buraki będą miękkie dolewam zakwas z buraków. Gotuję na dość małym ogniu.
- Przecedzam barszcz.
- Rozcieram w dłoniach majeranek i dodaję go do czystego barszczu.
- Doprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny (stopniowo – kwaśność barszczu zależy od zakwasu, trzeba więc próbować) .
- do barszczu można dodać kilka suszonych śliwek lub suszonych grzybów dla wzbogacenia smaku
- buraki z zakwasu warto zostawić i zrobić z nich surówkę, bigos (przepis wkrótce) lub zjeść
Inne świąteczne przepisy na blogu: