Harira -rozgrzewająca zupa z Maroko

Hairira jest chyba najsłynniejszym daniem z Maroko, a na pewno najsłynniejszą zupą . Treściwa, rozgrzewająca ze słodko- słoną nutą, bardzo aromatyczna dzięki kuminowi i kolendrze.

harira

HARIRA – SKŁADNIKI NA OKOŁO 6 PORCJI:

  • 2,5 l wody lub bulionu
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 gramów czerwonej soczewicy
  • 1 puszka pomidorów lub 500 gramów świeżych
  • 1 mały słoik koncentratu pomidorowego
  • 5 dużych daktyli lub około 8 mniejszych
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 2 łyżki harissy – pasty z papryczek chilli lub papryczki chilli
  • 1,5 łyżki kuminu
  • 1,5 łyżki suszonej kolendry
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • łyżka papryki wędzonej (opcjonalnie)
  • pół łyżki cynamonu
  • kawałek świeżego, startego imbiru lub 1 łyżka suszonego
  • 2 łyżki oleju roślinnego/ oliwy
  • sok z połowy cytryny (dałam trochę więcej)
  • sól

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cebulę kroję w krostkę lub pióra, marchewkę w pół talarki. Łodygi selera naciowego przekrawam na pół i także kroje w niewielkie plasterki.
  2. Przyprawy ucieram w moździerzu.
  3. Na dno garnka, w którym będzie się gotować zupa, wlewam olej/oliwę i smażę warzywa wraz z przyprawami. Dzięki temu przyprawy szybciej i intensywniej uwolnią aromat.
  4. Dolewam trochę wody i duszę całość ok. 5 minut, by się nie przypaliła.
  5. Dodaję koncentrat pomidorowy, puszkę pomidorów. pokrojone w cząstki daktyle i harissę (lub papryczkę chilli). Dolewam wodę (lub bulion warzywny).
  6. Wrzucam czerwoną soczewicę i ciecierzycę.
  7. Gotuję całość, aż do zgęstnienia i ugotowania czerwonej soczewicy.
  8. Na koniec smakuję i doprawiam sokiem z cytryny, solą.
  9. Harirę podaje się z cząstkami cytryny i daktylami 🙂

Inne zupy na blogu: