Harira -rozgrzewająca zupa z Maroko
Hairira jest chyba najsłynniejszym daniem z Maroko, a na pewno najsłynniejszą zupą . Treściwa, rozgrzewająca ze słodko- słoną nutą, bardzo aromatyczna dzięki kuminowi i kolendrze.
HARIRA – SKŁADNIKI NA OKOŁO 6 PORCJI:
- 2,5 l wody lub bulionu
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 2 łodygi selera naciowego
- 3 ząbki czosnku
- 250 gramów czerwonej soczewicy
- 1 puszka pomidorów lub 500 gramów świeżych
- 1 mały słoik koncentratu pomidorowego
- 5 dużych daktyli lub około 8 mniejszych
- 1 puszka ciecierzycy
- 2 łyżki harissy – pasty z papryczek chilli lub papryczki chilli
- 1,5 łyżki kuminu
- 1,5 łyżki suszonej kolendry
- 1 łyżka papryki słodkiej
- łyżka papryki wędzonej (opcjonalnie)
- pół łyżki cynamonu
- kawałek świeżego, startego imbiru lub 1 łyżka suszonego
- 2 łyżki oleju roślinnego/ oliwy
- sok z połowy cytryny (dałam trochę więcej)
- sól
PRZYGOTOWANIE:
- Cebulę kroję w krostkę lub pióra, marchewkę w pół talarki. Łodygi selera naciowego przekrawam na pół i także kroje w niewielkie plasterki.
- Przyprawy ucieram w moździerzu.
- Na dno garnka, w którym będzie się gotować zupa, wlewam olej/oliwę i smażę warzywa wraz z przyprawami. Dzięki temu przyprawy szybciej i intensywniej uwolnią aromat.
- Dolewam trochę wody i duszę całość ok. 5 minut, by się nie przypaliła.
- Dodaję koncentrat pomidorowy, puszkę pomidorów. pokrojone w cząstki daktyle i harissę (lub papryczkę chilli). Dolewam wodę (lub bulion warzywny).
- Wrzucam czerwoną soczewicę i ciecierzycę.
- Gotuję całość, aż do zgęstnienia i ugotowania czerwonej soczewicy.
- Na koniec smakuję i doprawiam sokiem z cytryny, solą.
- Harirę podaje się z cząstkami cytryny i daktylami 🙂
Inne zupy na blogu: