Zdrowe i słodkie śniadanie – placki z owocami
Zdrowe i słodkie śniadanie! Kolejna odsłona śniadania na słodko, wegańskiego, zdrowego i absolutnie pysznego. Ułożone w stosik, polane złocistym syropem z agawy, przełożone owocami. Kto chce tak smacznie zacząć dzień?
ZDROWE I SŁODKIE ŚNIADANIE – PLACKI GRYCZANO ŻYTNIE – SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
- 100 gramów mąki gryczanej typ 2000
- 50 gramów mąki żytniej, razowej
- 350 ml mleka kokosowego
- 1 banan
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej roślinny (kilka łyżek)
Dodatkowo:
- owoce
- syrop klonowy
- jogurt kokosowy
PRZYGOTOWANIE:
- Banan rozdrabniam widelcem na mus.
- Dodaję do niego mąkę żytnią i gryczaną, mleko, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
- Wszystko mieszam lub miksuję.
- Rozgrzewam patelnię, wlewam na nią kilka kropel oleju.
- Nalewam na patelnię 1 chochlę (lub trochę mniej) masy na placki.
- Gdy na placku pojawią się charakterystyczne dziurki, przewracam na drugą stronę.
- Gotowe placki przekładam owocami, jogurtem kokosowym i polewam syropem z agawy.
Inne słodkie śniadania: