Brzadowa – kaszubska zupa wigilijna
Gdy przyglądam się współczesnym stołom wigilijnym, które uginają się od potraw i obfitości, myślę jak to było kiedyś. Wiadomo, w zamożnych domach wieczerze mogły przypominać te dzisiejsze, jednak w większości świąteczne stoły były skromne. Wigilia była niewielką, postną kolacją, gdzie gospodynie wykorzystywały produkty natury. Kaszubski wigilijny stół również był taki i na próżno można by było szukać na nim aż dwunastu potraw. Zupa brzadowa (brzad oznacza suszone owoce), postny posiłek, suszone owoce z sadu. Niekiedy dodawano do niej suszone grzybki, starte kartofle, śmietanę lub kluseczki. Wersja z kluseczkami była również podawana z gotowanymi osobno. Kluski też były różnorodne: od lanych, do kładzionych, po kartoflane. Dziś zapraszam Was na tradycyjną, kaszubską zupę z kluseczkami. Do mojej zupy dodałam wędzone śliwki, które także występują w tym daniu. Wędzone śliwki są naszym dobrem narodowym i sama się dziwię, że można je dostać jedynie w okresie przedświątecznym. Oczywiście, zamiast wędzonych, można dodać zwykłe, suszone. Zupę podawano zabieloną, niekiedy z gotowanymi ziemniakami okraszonymi smażoną cebulą. Wersja z tłuczonymi ziemniakami jest moją ulubioną. Podobną zupę, ze świeżych wiśni jadam latem – zawsze z obowiązkowymi, gotowanymi ziemniakami.
BRZADOWA, ZUPA WIGILIJNA – SKŁADNIKI:
- 300 gramów wędzonych śliwek
- 150 gramów wędzonych gruszek
- 150 gramów suszonych moreli
- 100 gramów suszonych wiśni
- 10 goździków
- szczypta cynamonu
- cukier do smaku (opcjonalnie)
- 2 litry wody
Kluseczki:
- 150 gramów mąki pszennej
- około połowy szklanki przegotowanej, ciepłej wody
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
- Suszone owoce zalewamy zimną wodą. Moczymy je przez godzinę, można także zostawić na noc.
- Po upływie czasu dodajemy goździki i kroimy owoce na mniejsze części.
- Gotujemy na małym ogniu aż owoce zmiękną.
- Smakujemy zupę i jeżeli nie jest dostatecznie słodka, dosładzamy. Moja była na tyle słodka, że nie dodawałam już niczego.
- Do miski wsypujemy mąkę i sól. Dodajemy stopniowo wodę. Ciasto na kluseczki nie powinno się lepić do dłoni a konsystencją przypominać ciasto do pizzy.
- Ciasto rwiemy na małe kawałki i wrzucamy do zupy.
- Kluseczki gotują się ekspresowo.
- Zupę podajemy lekko schłodzoną z gotowanymi ziemniakami.
Inne przepisy wigilijne na blogu: