Bliskowschodnie chlebki – miękkie i ekspresowe. Tylko 3 składniki :)

Nie wiedziałam jak nazwać moje chlebki, które często przygotowuję do moich ulubionych past. Przypominają arabskie pieczywo, ale również te, które jadałam w Armenii i Iranie.  Bliskowschodnie chlebki są bardzo proste i ekspresowe. Nie dodaję do nich drożdży (lawasz też ich nie ma), ale pięknie rosną i tworzą się na nich apetyczne, brązowe bąbelki oraz warstwy. Nie tracą swojej miękkości nawet na drugi dzień i są bardzo elastyczne – genialnie się w nie zawija warzywa i inne smakołyki. Uwielbiam te chlebki do hummusu, bliskowschodnich past i sałatek. Smaruję harissą, dodaję warzywa i mam pyszną przekąskę.

W Iranie jest ponad trzydzieści rodzajów chleba. Wszystkie pyszne, wypiekane na poczekaniu w małych lokalnych piekarniach. Różnorodne, pyszne i pachnące. Obok genialnego ryżu, stanowią absolutną podstawę, dodawaną do każdego posiłku. W irańskich domach spotkałam się z cienkim chlebkiem (przypominającym ormiański lawasz) zwijanym w małe ruloniki i zjadanym z dżemem z marchewki 🙂 Moje chlebki nie są tak doskonałe jak te irańskie, ale także pyszne, elastyczne i cienkie.

bliskowschodnie chlebki

BLISKOWSCHODNIE CHLEBKI – SKŁADNIKI NA 10 SZTUK:

  • 500 gramów pszennej mąki
  • 400 ml gorącej wody
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • sól (ja do tej ilości dodałam 2 łyżeczki)

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do większej miski wsypuję mąkę oraz sól. Mieszam.
  2. Dolewam wodę i łyżką mieszam ją z mąką.
  3. Dodaję oliwę i zagniatam ciasto ( ostrożnie, masa będzie wciąż bardzo ciepła)
  4. Ciasto powinno być zwarte, ale miękkie i elastyczne. Zagniatam je przez kilka minut. Formuję kulę i zostawiam na około 15 minut pod ściereczką.
  5. Dzielę ciasto na dziesięć kulek.
  6. Stół lub stolnicę posypuję mąką i rozwałkowuję na dość cienkie placki (ok. 2mm).
  7. Rozgrzewam patelnię – nie dodaję żadnego tłuszczu.
  8. Kładę chlebek na porządnie rozgrzaną i suchą patelnię. Powinien urosnąć i a na jego powierzchni zacząć tworzyć się charakterystyczne bąbelki. Przerzucam na drugą stronę.

Inne bliskowschodnie przepisy:

Hummus z kalafiora

Sałatka z kaszą bulgur i brokułami

Harissa – ognista pasta do zup, kanapek i sałatek

Mezze party – orientalne przekąski na imprezę

Pieczone marchewki z sosem z tahini i miętą

Marokańskie bakłażany w aromatycznej marynacie

Ryż po persku – najlepszy na świecie

Pieczona ciecierzyca – zdrowa przekąska do chrupania

Kanapki z pieczonymi pomidorkami z szarmulą

Pieczony bakłażan z za’atarem i sosem tahini