Rustykalna tarta z morelami i tymiankiem
Tarta z morelami i tymiankiem. Krucha, słodka i bardzo prosta. Do zrobienia tej tarty zainspirował mnie obraz. Chciałam poćwiczyć pracę ze światłem w stylu chiaroscuro i natknęłam się na dzieło Caravaggio „Chłopiec obierający owoce”. Szybko w głowie połączyłam morele z tartą i tymiankiem. Zagniotłam ciasto, zrobiłam morelowe powidła i upiekłam. Wyszła bardzo prosta, smaczna tarta, w sam raz na popołudnie z herbatą. Do jej zrobienia użyłam mąki żytniej i orkiszowej, a dosładzałam cukrem kokosowym, który oczywiście można wymienić na dowolny produkt słodzący.
TARTA Z MORELAMI I TYMIANKIEM – SKŁADNIKI:
- 150 gramów pełnoziarnistej mąki żytniej
- 150 gramów mąki orkiszowej
- 20 gramów mąki kukurydzianej
- 40 gramów cukru kokosowego lub ksylitolu
- 50 gramów schłodzonego oleju kokosowego
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej ( 2 gramy)
- szczypta soli
- 150 ml zimnej wody (dodawałam stopniowo w trakcie zagniatania ciasta)
- 500 gramów słodkich i dojrzałych moreli
- 4 łyżki cukru kokosowego lub dowolnego syropu
- 1 łyżka świeżego tymianku
- kilka moreli do położenia na wierzchu tarty
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie mąki mieszam, dodaje cukier kokosowy, szczyptę soli oraz sodę.
- Dodaję olej kokosowy i zaczynam zagniatać ciasto szybkimi ruchami.
- Stopniowo dodaję wody – ciasto powinno być elastyczne.
- Ciasto formuję w kulę, owijam papierem lub folią i wkładam do lodówki na około 20 minut.
- Morele pozbawiam pestek, kroję na większe kawałki.
- Wrzucam owoce do garnka z grubszym dnem, dodaję cukier kokosowy i tymianek oraz 100 ml wody.
- Gotuję morelową konfiturę aż owoce się rozpadną i będzie gęsta.
- Schłodzone ciasto rozwałkowuję na papierze do pieczenia, na którym się będzie piec. Można użyć drugiego arkuszu papieru – nakładam na ciasto i w ten sposób ułatwiam sobie wałkowanie.
- Morelowa konfitura zdążyła już nieco ostygnąć. Nakładam go na środek ciasta, zostawiając kilkucentymetrowy odstęp.
- Brzegi ciasta zawijam do środka, zostawiając otwór w środku. Ja położyłam jeszcze dodatkowo przepołowione morele.
- Piekę w 180-200 stopniach przez około 30 minut. Ciasto powinno się zarumienić.
A poniżej moje ćwiczenie 😉
Inne desery na blogu: