Śląskie makówki – ekspresowy deser na święta
Makówki to ekspresowy deser wigilijny, pachnący makiem i bakaliami. Makówki, zwane też makiełkami w innych rejonach Polski, to danie ze Śląska. Warto odłożyć trochę masy makowej np. przy przygotowaniu makowców na makiełki, które przygotowuje się naprawdę szybko. Dodatkowym atutem jest to, że wykorzystujemy czerstwe pieczywo, więc nic się nie marnuje. A sam deser jest pyszny!
MAKÓWKI – SKŁADNIKI:
- 300 gramów maku
- 100 gramów rodzynek
- 100 gramów orzechów, np. włoskich, migdałów
- 100 gramów suszonych owoców np. moreli, fig
- 3 łyżki słodkiego dodatku np. syropu z agawy, miodu, syropu z daktyli lub cukru
- pół szklanki mleka, dobrze sprawdzą się mleka orzechowe
- czerstwa chałka lub słodkie bułki
PRZYGOTOWANIE:
- Mak, jeśli nie był zmielony to zalewamy zimną wodą i zostawiamy na kilka godzin. Później go gotujemy, około kilkanastu minut. Odsączony mak mielimy w maszynce.
- Dodajemy bakalie, orzechy i syrop. Mieszamy.
- Chałkę rwiemy na mniejsze części.
- W naczyniu na spód kładziemy chałkę i zalewamy ją ciepłym mlekiem, następnie kładziemy masę makową. Przekładamy warstwowo.
- Chłodzimy w lodówce kilka godzin.
Inne świąteczne przepisy na blogu: