Spaghetti z groszkiem w kremowym sosie z bakłażanów

Dziś serwuję spaghetti z groszkiem w cudownie kremowym sosie z bakłażanów! Zauważyłam, że na moim blogu jest zaledwie kilka przepisów z makaronem w roli głównej. Zazwyczaj rezygnuję z makaronu na rzecz zdrowszych i lżejszych kasz. Postanowiłam to zmienić i niedawno pojawił się wpis z tagliatelle ze szpinakiem i rodzynkami, a dziś równie proste i smaczne danie. Przepis ten wypatrzyłam na blogu plantbasedkindness i spodobało mi się wykorzystanie upieczonego i zmiksowanego miąższu bakłażanów. Uważam, że to bardzo pomysłowy sposób na przemycenie jeszcze większej ilości warzyw do naszego posiłku. Poza tym tekstura upieczonego i zmiksowanego bakłażana daje przyjemny, kremowy sos, wprost idealny do makaronu. Bakłażany to jedno z moich ulubionych warzyw i tę miłość wyrażam w wielu przepisach na blogu. Dodatkowo użyłam sezonowego groszku cukrowego i świeżej bazylii z balkonowego zielnika. Pycha! 🙂

Spaghetti z groszkiem

SPAGHETTI Z GROSZKIEM W KREMOWYM SOSIE Z BAKŁAŻANÓW – SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

  • 300 gramów makaronu spaghetti (u mnie pełne ziarno)
  • 1 kg bakłażanów
  • 200 gramów groszku cukrowego (waga po obraniu z łupinek)
  • 1 mała cebula, może być szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 20-25 ml oliwy z oliwek
  • 350 ml warzywnego bulionu ewentualnie wody
  • garść świeżej bazylli
  • sok z połowy cytryny lub z jednej limonki
  • sól i świeżo zmielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Umyte i osuszone bakłażany nakłuwam widelcem w kilku miejscach.
  2. Piekę je w naczyniu żaroodpornym 30-50 minut (zależy od wielkości bakłażanów) aż będą całkowicie miękkie.
  3. Cebulę kroję i smażę na złoto.
  4. Upieczone i miękkie bakłażany zostawiam, aby trochę ostygły i odparowały.
  5. Nastawiam wodę, makaron wrzucam do osolonego wrzątku i gotuje al dente.
  6. Bakłażany przecinam na pół i łyżką wybieram miąższ, bez skórki.
  7. Miksuję miąższ bakłażanowy z wywarem warzywnym, oliwą i z oliwek. usmażoną cebulą i ząbkami czosnku.
  8. Doprawiam do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  9. Mieszam z ugotowanym makaronem, dodaję groszek cukrowy i garść bazylii.

Inne przepisy z makaronem na blogu:

Tagliatelle ze szpinakiem i rodzynkami oraz chrupiącą posypką

Kushari – wielokulturowy Egipt na talerzu

Sałatka z makaronem soba, jarmużem i marchewką

Bakłażanowe przepisy na blogu: 

Marokańskie bakłażany w aromatycznej marynacie

Pieczony bakłażan z za’atarem i sosem tahini

Kawior z bakłażana z Kaukazu

Khoresh Bademjan – irański gulasz z bakłażanami i grochem

Nadziewane bakłażany po persku – Bademjan Kabab

Baba ghanoush. Pasta z pieczonego bakłażana

Caponata – włoski, bakłażanowy gulasz

Bakłażany po gruzińsku – badridżani

Adżapsandali – aromatyczny, gruziński chaos