Spaghetti z groszkiem w kremowym sosie z bakłażanów
Dziś serwuję spaghetti z groszkiem w cudownie kremowym sosie z bakłażanów! Zauważyłam, że na moim blogu jest zaledwie kilka przepisów z makaronem w roli głównej. Zazwyczaj rezygnuję z makaronu na rzecz zdrowszych i lżejszych kasz. Postanowiłam to zmienić i niedawno pojawił się wpis z tagliatelle ze szpinakiem i rodzynkami, a dziś równie proste i smaczne danie. Przepis ten wypatrzyłam na blogu plantbasedkindness i spodobało mi się wykorzystanie upieczonego i zmiksowanego miąższu bakłażanów. Uważam, że to bardzo pomysłowy sposób na przemycenie jeszcze większej ilości warzyw do naszego posiłku. Poza tym tekstura upieczonego i zmiksowanego bakłażana daje przyjemny, kremowy sos, wprost idealny do makaronu. Bakłażany to jedno z moich ulubionych warzyw i tę miłość wyrażam w wielu przepisach na blogu. Dodatkowo użyłam sezonowego groszku cukrowego i świeżej bazylii z balkonowego zielnika. Pycha! 🙂
SPAGHETTI Z GROSZKIEM W KREMOWYM SOSIE Z BAKŁAŻANÓW – SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
- 300 gramów makaronu spaghetti (u mnie pełne ziarno)
- 1 kg bakłażanów
- 200 gramów groszku cukrowego (waga po obraniu z łupinek)
- 1 mała cebula, może być szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 20-25 ml oliwy z oliwek
- 350 ml warzywnego bulionu ewentualnie wody
- garść świeżej bazylli
- sok z połowy cytryny lub z jednej limonki
- sól i świeżo zmielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Umyte i osuszone bakłażany nakłuwam widelcem w kilku miejscach.
- Piekę je w naczyniu żaroodpornym 30-50 minut (zależy od wielkości bakłażanów) aż będą całkowicie miękkie.
- Cebulę kroję i smażę na złoto.
- Upieczone i miękkie bakłażany zostawiam, aby trochę ostygły i odparowały.
- Nastawiam wodę, makaron wrzucam do osolonego wrzątku i gotuje al dente.
- Bakłażany przecinam na pół i łyżką wybieram miąższ, bez skórki.
- Miksuję miąższ bakłażanowy z wywarem warzywnym, oliwą i z oliwek. usmażoną cebulą i ząbkami czosnku.
- Doprawiam do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Mieszam z ugotowanym makaronem, dodaję groszek cukrowy i garść bazylii.
Inne przepisy z makaronem na blogu:
Tagliatelle ze szpinakiem i rodzynkami oraz chrupiącą posypką
Bakłażanowe przepisy na blogu: